Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Philip ten Klooster
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Lonneboot.

Nieuw- en Sint-Joosland, vredesmonument (foto: Theo Snijders)
Nieuw- en Sint-Joosland, vredesmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het vredesmonument in Nieuw- en Sint-Joosland (gemeente Middelburg) is een zuil, omringd door een hekwerk en een viertal plaquettes. De zuil is bekroond met een gebeeldhouwde vredesduif en geplaatst op een voetstuk. De zuil en gedenkstenen zijn vervaardigd uit witte natuursteen. De zuil is circa 3 meter hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk van de zuil luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE GEVALLEN
BURGERS IN DE OORLOGSJAREN
1940 - 1945.'

Op de plaquettes zijn de namen van oorlogsslachtoffers uit Nieuw en Sint Joosland aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het vredesmonument in Nieuw- en Sint-Joosland (gemeente Middelburg) is opgericht ter nagedachtenis aan circa twintig medeburgers die zijn omgekomen toen de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog bij vergissing een bombardement op Sint Joostland hebben uitgevoerd.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gevestigd aan de Westelijke Oude Havendijk te Nieuw- en Sint-Joosland (gemeente Middelburg).

Bronnen

  • De heer René Hoebeke;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht