Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Onthulling: 5 mei 1948
Adopteer dit monument.

Arnemuiden, oorlogsmonument (foto: J.M. v.d. Broek)
Arnemuiden, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Arnemuiden, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Arnemuiden, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Arnemuiden, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Arnemuiden, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Arnemuiden, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Arnemuiden, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Arnemuiden (gemeente Middelburg) bestaat uit zeven gedenkstenen. Op één steen staan de namen van twintig gesneuvelde Franse militairen, vier stenen bevatten de namen van 76 inwoners van de gemeente die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen en twee stenen bevatten een tekst.

Teksten
De tekst op de eerste steen luidt:

'TER HERDENKING AAN DE
GEVALLENEN IN VOORMALIG
NEDERLANDS INDIË.'

De tweede steen bevat de tekst:

'SLACHTOFFERS
OORLOGSGEWELD 1940 - 1945.'

De tekst op het monument luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN ALLEN
DIE IN BEVRIJDINGSUUR
HET HOOGSTE MOESTEN GEVEN
VAN UIT DE LUCHT, OF DOOR EEN MIJN
GERUKT ZIJN UIT HET LEVEN
DRIE ONZER, DIE UIT 'S VIJANDS LAND
NIET MOCHTEN WEDERKEREN
AAN FRANKRIJKS ZONEN DIE VOOR ONS
DE VIJAND MOESTEN WEREN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Arnemuiden (gemeente Middelburg) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Met het gedenkteken worden tevens de Franse militairen herdacht die in de strijd tegen de bezetter in de buurt van Arnemuiden zijn gesneuveld.

De namen van de 96 slachtoffers luiden:

J. Baaijens, W.A. Baaijens, F. Barbier, A. van Belzen, C. van Belzen, C. van Belzen, C. van Belzen, J. van Belzen, J. van Belzen, W. van Belzen, J. Blaasse, G. Bliek, M.M. le Borgne, J.M. le Bougeant, H.J. Brackx, J. de Bree, M. Caljouw, J.J.A. Camus, P. van Dalen, W. Dingemanse, B.A. Doeser, P. Eppen, K. Geense, F.M. le Geup, A.W. Goedhart, A.M. Gueouen, L. Huiszoon, C. de Jager, G. Juvin, G.J.C. Kaland, J. Kaland, P. Kaland, L. van de Ketterij, W. Kluijfhout, M.G.J. Lechat, E.R. Letellier, V.J.E. Louazel, J. Louwerse, G.C. Marijs, J. Marijs, A. Meerman, A. Meerman, A. Meerman, D. Meerman, J.A. Meerman, C. Meijers, J. Minnaard, G.Y.M. Morvan, J. Mulder, A. de Nooijer, P. Oosterling, D.J.E. Pascot, E.L. Philippe, E. La Plange, P. Poortvliet, M.R. Porcher, J. Rault, J. de Rijke, P. de Rijke, R. Roisin, G.D. Rua, L. Scheele, A. Schroevers, L. Schroevers, M. Schroevers, B.J. Siereveld, H. Siereveld, L. Siereveld, J. Sturm, J. Sturm, L. Thibou, T. Toussaint, C. de Voogd, A. van Waarde, J. van Waarde, P. van Waarde en C.G. Weill.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst op de begraafplaats aan de Radermacherstraat te Arnemuiden (gemeente Middelburg).

Bron
De heer René Hoebeke.

Voor meer informatie
Slagveld Sloedam van R.E. Hoebeke (4 december 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht