Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Koopvaardijpersoneel
Onthulling: 4 mei 1960
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Johan de Witt scholengroep.

Den Haag, Erelijst van de Gevallenen 1940-1945 (foto: Jeroen van der Meyde)
Den Haag, Erelijst van de Gevallenen 1940-1945 (foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal)
Den Haag, Erelijst van de Gevallenen 1940-1945 (foto: Jeroen van der Meyde)

Het monument

Vorm en materiaal
De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is een erelijst met namen van bijna 18.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. De erelijst bestaat uit verschillende handgeschepte papieren katernen met gekaligrafeerde tekst. Het boek ligt in een gedenktafel die is ontworpen door Aldo van Eyck. Deze gedenktafel bestaat uit een rechthoekig blok lavasteen die rust op vier gelijke blokken. In het rechthoekige blok bevindt zich een bak, afgewerkt met zuiver goud. Naast de gedenktafel staat de Nederlandse vlag. De vlaggenstok is licht gebogen en is bekroond met een zilveren lauwerkrans.

Symboliek
De Nederlandse vlag symboliseert de gevoelens van eerbied en dankbaarheid tegenover hen die hun leven offerden voor onze vrijheid. De licht gebogen stand van de vlag en de zilveren lauwerkrans in de top geven hier uitdrukking aan. 

De Erelijst is gedigitaliseerd en online te raadplegen. Tegenover de Erelijst van Gevallenen staat een beeldscherm waarmee de namen van de slachtoffers die op de Erelijst staan opgezocht kunnen worden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bulthuis Lievo Jacobus 12-02-1897 17-01-1943
Buurman Marinus Johannes 27-07-1919 22-04-1945
Bos Cornelis Hendricus 10-11-1905 10-05-1940
Bos Johannes Hendrik 22-11-1905 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan bijna 18.000 Nederlanders die waar ook ter wereld tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De Erelijst in ingedeeld in vijf groepen: militairen van de Koninklijke Landmacht, officieren en manschappen van de Koninklijke Marine, bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen, militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en leden van het Indisch verzet en tenslotte verzetsdeelnemers in Nederland.

Oprichting
De zusters Benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout kalligrafeerden de 18.000 namen op speciaal duurzaam papier. Dit karwei duurde in totaal tien jaar. Jan van Krimpen ontwierp het lettertype van de erelijst. De omlijsting is ontworpen door Aldo van Eyk.
Onthulling
Op 4 mei 1960 is de Erelijst, tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal, door Koningin Juliana aangeboden aan de Staten-Generaal. 

Herdenking
Elke dag wordt een bladzijde omgeslagen. Dit betekent dat in een periode van ongeveer twee jaar elke naam een keer zichtbaar is geweest. Jaarlijks wordt er op 4 mei een krans bij de erelijst gelegd door de beide Kamervoorzitters en de minister-president. Daarna volgt een minuut stilte voor de slachtoffers.

Locatie
De Erelijst bevindt zich in de hal van de voormalige Tweede Kamer der Staten-Generaal aan het Binnenhof 1A te Den Haag. Hier is ook de Indische plaquette aangebracht.

Bronnen

  • Tweede Kamer der Staten-Generaal;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Dorien Baas | 5 mei 2020

Voor opa, die niet anders kon dan in verzet gaan.

H.Brand-Pols | 4 mei 2020

Mijn vader 75 jaar gemist, maar hij leeft in mijn hart.

Jolanda | 3 mei 2020

Marcel Nonhebel | 28 april 2020

Herdenk vooral de mens achter de slachtoffers