Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is een erelijst met namen van bijna 18.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. De erelijst bestaat uit verschillende handgeschepte papieren katernen met gekaligrafeerde tekst. Het boek ligt in een gedenktafel die is ontworpen door Aldo van Eyck. Deze gedenktafel bestaat uit een rechthoekig blok lavasteen die rust op vier gelijke blokken. In het rechthoekige blok bevindt zich een bak, afgewerkt met zuiver goud. Naast de gedenktafel staat de Nederlandse vlag. De vlaggenstok is licht gebogen en is bekroond met een zilveren lauwerkrans.

Symboliek
De Nederlandse vlag symboliseert de gevoelens van eerbied en dankbaarheid tegenover hen die hun leven offerden voor onze vrijheid. De licht gebogen stand van de vlag en de zilveren lauwerkrans in de top geven hier uitdrukking aan. 

De Erelijst is gedigitaliseerd en online te raadplegen. Tegenover de Erelijst van Gevallenen staat een beeldscherm waarmee de namen van de slachtoffers die op de Erelijst staan opgezocht kunnen worden.

De geschiedenis

De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan bijna 18.000 Nederlanders die waar ook ter wereld tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De Erelijst in ingedeeld in vijf groepen: militairen van de Koninklijke Landmacht, officieren en manschappen van de Koninklijke Marine, bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen, militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en leden van het Indisch verzet en tenslotte verzetsdeelnemers in Nederland.

Oprichting
De zusters Benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout kalligrafeerden de 18.000 namen op speciaal duurzaam papier. Dit karwei duurde in totaal tien jaar. Jan van Krimpen ontwierp het lettertype van de erelijst. De omlijsting is ontworpen door Aldo van Eyk.
Onthulling
Op 4 mei 1960 is de Erelijst, tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal, door Koningin Juliana aangeboden aan de Staten-Generaal. 

Herdenking
Elke dag wordt een bladzijde omgeslagen. Dit betekent dat in een periode van ongeveer twee jaar elke naam een keer zichtbaar is geweest. Jaarlijks wordt er op 4 mei een krans bij de erelijst gelegd door de beide Kamervoorzitters en de minister-president. Daarna volgt een minuut stilte voor de slachtoffers.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De Erelijst bevindt zich in de hal van de voormalige Tweede Kamer der Staten-Generaal aan het Binnenhof 1A te Den Haag. Hier is ook de Indische plaquette aangebracht.

Bronnen

  • Tweede Kamer der Staten-Generaal;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents