Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Koopvaardijpersoneel
Onthulling: 4 mei 1960
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Johan de Witt scholengroep.

Den Haag, Erelijst van de Gevallenen 1940-1945 (foto: Jeroen van der Meyde)
Den Haag, Erelijst van de Gevallenen 1940-1945 (foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal)
Den Haag, Erelijst van de Gevallenen 1940-1945 (foto: Jeroen van der Meyde)

Het monument

Vorm en materiaal
De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is een erelijst met namen van bijna 18.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. De erelijst bestaat uit verschillende handgeschepte papieren katernen met gekaligrafeerde tekst. Het boek ligt in een gedenktafel die is ontworpen door Aldo van Eyck.

De Erelijst is gedigitaliseerd en online te raadplegen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan bijna 18.000 Nederlanders die waar ook ter wereld tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De Erelijst in ingedeeld in vijf groepen: militairen van de Koninklijke Landmacht, officieren en manschappen van de Koninklijke Marine, bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen, militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en leden van het Indisch verzet en tenslotte verzetsdeelnemers in Nederland.

Onthulling
Op 4 mei 1960 is de Erelijst, tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal, door Koningin Juliana aangeboden aan de Staten-Generaal. Elke dag wordt een bladzijde omgeslagen. Dit betekent dat in een periode van ongeveer twee jaar elke naam een keer zichtbaar is geweest.

Locatie
De Erelijst bevindt zich in de hal van de voormalige Tweede Kamer der Staten-Generaal aan het Binnenhof te Den Haag. Hier is ook de Indische plaquette aangebracht.

Bronnen

  • Tweede Kamer der Staten-Generaal;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht