Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Onthulling: 15 augustus 1985
Adopteer dit monument.

Den Haag, Indische plaquette (foto: www.indieherdenking.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De Indische plaquette in Den Haag is uitgevoerd in brons. Op de plaat is de kaart van het voormalige Nederlands-Indië aangebracht. De plaquette is bevestigd op een zuiltje.

Tekst

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'HERDENKING
SLACHTOFFERS
TWEEDE
WERELDOORLOG
NED. INDIË.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Indische plaquette in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De Tweede Wereldoorlog eindigde in het voormalige Nederlands-Indië niet op 5 mei 1945, maar op 15 augustus 1945. Er zijn in dit land acht en in de rest van Azië zeven erevelden waar vele Nederlandse oorlogsslachtoffers liggen begraven. Op elk ereveld staat een monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 augustus 1985 onthuld door de grootmeester van het Huis van H.M. de Koningin, mr. J.M. Jonkman en mevrouw M.S. Willinge-Sligher, indertijd kamphoofd van het Japanse vrouwenkamp Tjideng in Batavia (het huidige Jakarta in Indonesië). De plaquette is op 16 december 1985 overgedragen aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Herdenking
Elk jaar leggen de Voorzitter van de Eerste Kamer en de Voorzitter van de Tweede Kamer op 14 augustus een krans. Op 15 augustus leggen zij een krans bij het Indisch Monument in Den Haag.

Locatie

De gedenkplaat hangt in de hal van de voormalige Tweede Kamer der Staten-Generaal te Den Haag aan het Binnenhof 1A. Hier bevindt zich ook de Erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Aram Smith | 28 april 2020

Lieve Opa ik zal je nooit vergeten Aram