Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Mosa
Adopteer dit monument.

Maastricht, plaquette in het Mosa-gebouw (Foto: J.H. Pelzer)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het Mosa-gebouw te Maastricht is vervaardigd uit groen porselein. Op de plaat is een afbeelding van een adelaar met Amerikaans schildwapen aangebracht. Op de achtergrond is de Sint-Servaasbrug en het silhouet van de stad te zien. De vogel rust op een banderol. De gedenkplaat is 16 centimeter hoog en 16 cemtimeter breed.

Tekst
De tekst op de banderol luidt:

'14 SEPT. MAASTRICHT'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het Mosa-gebouw herinnert de inwoners van Maastricht aan de bevrijding van de stad op 14 september door Amerikaanse troepen van de 30ste infanterie 'Old Hickory'.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september 1944 stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder de burgerbevolking zwaar te lijden had. In deze laatste fase van de Tweede Wereldoorlog kregen vele Limburgers het bevel van de bezetter te evacueren.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht