Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 30 december 1947
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Rijksbelastingkantoor te Maastricht is een reliëf van zandsteen. Centraal staat een vrouwenfiguur met uitgestrekte armen. In haar rechterhand houdt zij een lauwerkrans en in haar linkerhand een vredesduif met palmtak. Links van haar staan twee mannen voor het vuurpeloton. Rechts zijn drie uitgehongerde en uitgeputte gevangenen uit een concentratiekamp afgebeeld. Onder de mensenfiguren zijn de namen van vijf oorlogsslachtoffers aangebracht. Tevens staan op het reliëf een wapenschild en de Nederlandse leeuw afgebeeld. Het gedenkteken is 40 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'JE MAINTIENDRAI'.

Symboliek
De lauwerkrans is een teken van rouw. De palmtak is een klassiek symbool voor de overwinning.

Wijzigingen
Oorspronkelijk was het monument aangebracht in de gevel tegenover de hoofdingang van het Rijksbelastingkantoor aan de Kapoenstraat. In verband met de verhuizing van de Belastingdienst werd het gedenkteken in 1962 naar de Stadhuisstraat overgeplaatst. In 1988 is het monument verhuisd naar zijn huidige locatie.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Assen Derk 09-10-1891 14-09-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Rijksbelastingkantoor te Maastricht is opgericht ter nagedachtenis aan vijf belastingambtenaren die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de entree van het kantoor der Rijksbelastingen aan de Terra Nigrastraat te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.