Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Max Weisz
Adopteer dit monument.

Dokkum, gedenkraam in de R.K. kerk (foto: Fotoarchief Verzetsmuseum Friesland, Leeuwarden)
Dokkum, gedenkraam in de R.K. kerk (foto: Fotoarchief Verzetsmuseum Friesland, Leeuwarden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in de R.K. kerk van Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân) bestaat uit twee gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het eerste raam is gewijd aan de Heilige Ludgerus. Het tweede raam is gewijd aan de Heilige Willibrordus en geeft de dank weer van de Gelderse evacués.

Tekst
De tekst die aangebracht is op het eerste raam luidt:

'UIT DANKBAARHEID AANGEBODEN
DOOR DE EVACUÉS UIT LIMBURG
1944 - 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in de R.K. kerk van Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân) is een dankbetuiging van Limburgse en Gelderse evacués die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgevangen en verzorgd door de inwoners van Dokkum.

Onthulling
De ramen zijn aangebracht in 1946 en 1947.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht