Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Charles Eyck (1897-1983)
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.

Maastricht, monument aan Achter de Barakken (foto: Steven Lindeboom)
Maastricht, monument aan Achter de Barakken (foto: Steven Lindeboom)
Maastricht, monument aan Achter de Barakken (foto: Steven Lindeboom)
Maastricht, monument aan Achter de Barakken (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan Achter de Barakken te Maastricht is een bronzen beeldje van een juichend kind. Het gedenkteken is 70 centimeter hoog en 1 meter 97 breed.
Het beeldje is een replica van het juichende kind dat een onderdeel is van het Limburgse oorlogsmonument van Charles Eyck.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan Achter de Barakken herinnert de inwoners van Maastricht aan het feit dat de kunstenaar Charles Eyck lange tijd zijn atelier aan Achter de Barakken heeft gehad. Het beeldje is identiek aan de kinderfiguur op Van Eycks oorlogsmonument op het Koningsplein.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité Boschstraatbewoners.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1954.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht