Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Schildersplein te Maastricht is een bronzen beeld van een gestileerde, opvliegende vogel. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het beeld is 1 meter hoog. Het voetstuk is 1 meter hoog en 1 meter breed.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
OP 18 AUGUSTUS 1944'.

Symboliek
De vogel staat symbool voor de bommenwerper die op 18 augustus 1944 een wijk in Maastricht heeft gebombardeerd.

Restauratie
Op 18 augustus 1964 werd het monument in ere hersteld, nadat het door baldadige jongeren was vernield en het beeld van de sokkel was verdwenen. Vanwege het kwetsbare keramiek werd het beeld in 1965 in brons gegoten.

De geschiedenis

Het monument op het Schildersplein te Maastricht is opgericht ter nagedachtenis aan de 103 medeburgers die bij het bombardement van 18 augustus 1944 zijn omgekomen.

De bom viel in de omgeving van de Antonius Bieleveltstraat en het Albertiplein. Bij het bombardement werden verschillende fabrieken verwoest, honderden huizen in de buurt van het Sterreplein zwaar beschadigd en enkele tientallen met de grond gelijk gemaakt. Na het opruimen van het puin moesten 103 doden geborgen worden. Drie weken later werd de stad bevrijd.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Maastrichtse Coöperatieve Woningbouwvereniging 'Beter Wonen'.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951.

Na een opknapbeurt is het gedenkteken
voor een tweede keer onthuld op 17 september 1965 door de heer Harrie
Veenhof, die bij het bombardement zwaar gewond was geraakt.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945
van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents