Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jan Sondeycker
Onthulling: 30 december 1951
Adopteer dit monument.

Maastricht, monument op het Schildersplein (Foto: J.H. Pelzer)
Maastricht, monument op het Schildersplein (Foto: J.H. Pelzer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Schildersplein te Maastricht is een bronzen beeld van een gestileerde, opvliegende vogel. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het beeld is 1 meter hoog. Het voetstuk is 1 meter hoog en 1 meter breed.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
OP 18 AUGUSTUS 1944'.

Symboliek
De vogel staat symbool voor de bommenwerper die op 18 augustus 1944 een wijk in Maastricht heeft gebombardeerd.

Restauratie
Op 18 augustus 1964 werd het monument in ere hersteld, nadat het door baldadige jongeren was vernield en het beeld van de sokkel was verdwenen. Vanwege het kwetsbare keramiek werd het beeld in 1965 in brons gegoten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Schildersplein te Maastricht is opgericht ter nagedachtenis aan de 103 medeburgers die bij het bombardement van 18 augustus 1944 zijn omgekomen.

De bom viel in de omgeving van de Antonius Bieleveltstraat en het Albertiplein. Bij het bombardement werden verschillende fabrieken verwoest, honderden huizen in de buurt van het Sterreplein zwaar beschadigd en enkele tientallen met de grond gelijk gemaakt. Na het opruimen van het puin moesten 103 doden geborgen worden. Drie weken later werd de stad bevrijd.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Maastrichtse Coöperatieve Woningbouwvereniging 'Beter Wonen'.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951.

Na een opknapbeurt is het gedenkteken voor een tweede keer onthuld op 17 september 1965 door de heer Harrie Veenhof, die bij het bombardement zwaar gewond was geraakt.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945
van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Claire | 4 mei 2020