Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Maastricht, monument aan de Willem Vliegenstraat (Foto: Jef Bartelet)
Maastricht, monument aan de Willem Vliegenstraat (Foto: Jef Bartelet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Willem Vliegenstraat te Maastricht is een beeltenis van Sint-Joseph met het jonge, staande Christuskind. Onder de beeltenis bevindt zich een plaquette van lichtgroen geglazuurd keramiek. Het gedenkteken is 1 meter hoog en 40 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'UIT DANKBAARHEID GEPLAATST
DOOR DE BEWONERS VAN HET BLAUW DORP
VOOR HET BEHOUD VAN HUN GEZIN
1940 - 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Willem Vliegenstraat herinnert de inwoners van Maastricht aan het bombardement op Blauw Dorp op 27 november 1941, waarbij diverse huizen werden vernield.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht uit dankbaarheid dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Locatie
Het monument is bevestigd op de muur van het pand op de hoek Willem Vliegenstraat / De Gebroeders Moorsweg te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht