Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: L. Reynen
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Prins Bernhardmonument in Maastricht bestaat uit vijf blokken van gegoten beton. Links is een dalende vogel aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 40 hoog, 1 meter 60 breed en 80 centimeter diep.

Tekst
Op de voorzijde is een Latijnse inscriptie aangebracht.

De Nederlandse vertaling op de achterzijde luidt:

'HIER WERD OP 18 SEPTEMBER 1944
Z.K.H. PRINS BERNHARD,
PRINS DER NEDERLANDEN,
DOOR BEVRIJD MAASTRICHT BEGROET.'

Symboliek
De dalende vogel staat symbool voor de succesvolle landing van prins Bernhard in het bevrijde Maastricht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Prins Bernhardmonument herinnert de inwoners van Maastricht aan het bezoek van de prins op 18 september 1944. De stad was nog maar net bevrijd.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.