Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 14 september 1989
Adopteer dit monument.

Maastricht, Bevrijdingsboom (Foto: J.H. Pelzer)
Maastricht, Bevrijdingsboom (Foto: J.H. Pelzer)

Het monument

Vorm en materiaal
De Bevrijdingsboom in Maastricht is een notenboom, omgeven door drie bloemperken. In het middelste perk is een blok beton neergezet.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Bevrijdingsboom herinnert de inwoners van Maastricht aan de bevrijding van de stad door de Amerikaanse troepen van de 30ste Infanterie Divisie op 13 en 14 september 1944.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september 1944 stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder de burgerbevolking zwaar te lijden had. In deze laatste fase van de Tweede Wereldoorlog kregen vele Limburgers het bevel van de bezetter te evacueren.

Onthulling
De boom is geplant op 14 september 1989, ter gelegenheid van de 45ste herdenking van de bevrijding. Bij de plechtigheid waren Amerikaanse oorlogsveteranen aanwezig.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht