Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Charles Vos
Onthulling: 22 juni 1947
Adopteer dit monument.

Maastricht, 'De Oorlogsramp 1941-1942' (Foto: Jef Bartelet)
Maastricht, 'De Oorlogsramp 1941-1942' (Foto: Jef Bartelet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Oorlogsramp 1941-1942' in Maastricht is een gedenksteen, bestaande uit zes geglazuurde tegels. De twee bovenste tegels tonen bombarderende vliegtuigen en oorlogsverwoestingen: links in puin geschoten huizen, rechts symboliseert een bliksemslingerende man geweld en vernieling. De twee middelste tegels verbeelden de rouw en de twee onderste stenen verwijzen naar herstel en vreugde. De tegels zijn 99 centimeter hoog en 54 centimeter breed.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'1946'
'OORLOG IS EEN RAMP DER VOLKEREN'
'VREDE IS HET HEIL DER VOLKEREN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Oorlogsramp 1941-1942' herinnert de inwoners van Maastricht aan het bombardement op Blauw Dorp op 27 november 1941, waarbij diverse huizen werden vernield.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Maastrichtse Coöperatieve Woningbouwvereniging 'Beter Wonen'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 juni 1947.

Locatie
Het monument is bevestigd op de gevel van het hoekpand Gildenweg te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht