Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Kindcentrum St. Aloysius.

Maastricht, monument bij de Sint Servaaskerk (Foto: Jef Bartelet)
Maastricht, monument bij de Sint Servaaskerk (Foto: Jef Bartelet)
Maastricht, monument bij de Sint Servaaskerk (Foto: Jef Bartelet)
Maastricht, monument bij de Sint Servaaskerk (Foto: Ton Groeneweg)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Sint-Servaaskerk te Maastricht is een granieten gedenkplaat met in reliëf een vredesengel die een palmtak draagt. De plaat wordt aan de onderzijde gesteund door kleine, geknielde figuurtjes van brons. De plaquette is 3 meter 81 hoog en 1 meter 84 breed. De vredesengel is 60 centimeter hoog en 90 centimeter breed.

Teksten
De tekst linksboven luidt:

'AAN DE NAGEDACHTENIS VAN HEN, DIE STRIJDEND TE
LAND, TER ZEE OF ONDERGRONDS IN
NEDERLAND EN INDONESIË, WAAR OOK HUN PLICHT
HEN RIEP OF WAARHEEN VERDRUKKING HEN BRACHT,'

De tekst rechtsboven luidt:

'HUN LEVEN GAVEN VOOR VADERLAND EN RECHT OF
VIELEN ALS SLACHTOFFER VAN GEWELD IN OORLOG
VAN 1940 - 1945 EN IN DE DAAROP VOLGENDE JAREN.
LUX AETERNA LUCEAT EIS'.

De Nederlandse vertaling van de Latijnse tekst luidt: 'Het eeuwige licht verlichte hen'.

Hieronder zijn in brons de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
De palmtak is een klassiek symbool voor de overwinning.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Sint-Servaaskerk herinnert de inwoners van Maastricht aan alle Nederlanders die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De Sint-Servaaskerk is een van de oudste kerken van Nederland en werd rond het jaar 1000 gebouwd. De Sint-Servaas was een kapittelkerk. Kapittels waren een soort tussenvorm tussen een kloostergemeenschap en een gezelschap van wereldgeestelijken. Zij woonden zelfstandig, maar verrichten dagelijks diensten en vergaderden in dezelfde kerk. Een kapittelkerk was tegelijkertijd ook een parochiekerk. In deze kerk is ook het graf van Sint-Servaas. Om de zeven jaar is er in Maastricht een Heiligdomsvaart, waarbij pelgrims van heinde en ver komen om dit graf bezoeken.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de wand van de Sint-Servaaskerk, gelegen aan het Keizer Karelplein te Maastricht. Men kan de kerk dagelijks bezoeken. Tevens is er een schatkamer met veel relikwieën, zoals de Reliekschijn van Sint-Servatius, het gouden borstkruis van Sint-Servaas en een vroegchristelijke grafsteen.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht