Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Sint-Servaaskerk te Maastricht is een granieten gedenkplaat met in reliëf een vredesengel die een palmtak draagt. De plaat wordt aan de onderzijde gesteund door kleine, geknielde figuurtjes van brons. De plaquette is 3 meter 81 hoog en 1 meter 84 breed. De vredesengel is 60 centimeter hoog en 90 centimeter breed.

Teksten
De tekst linksboven luidt:

'AAN DE NAGEDACHTENIS VAN HEN, DIE STRIJDEND TE
LAND, TER ZEE OF ONDERGRONDS IN
NEDERLAND EN INDONESIË, WAAR OOK HUN PLICHT
HEN RIEP OF WAARHEEN VERDRUKKING HEN BRACHT,'

De tekst rechtsboven luidt:

'HUN LEVEN GAVEN VOOR VADERLAND EN RECHT OF
VIELEN ALS SLACHTOFFER VAN GEWELD IN OORLOG
VAN 1940 – 1945 EN IN DE DAAROP VOLGENDE JAREN.
LUX AETERNA LUCEAT EIS'.

De Nederlandse vertaling van de Latijnse tekst luidt: 'Het eeuwige licht verlichte hen'.

Hieronder zijn in brons de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
De palmtak is een klassiek symbool voor de overwinning.

De geschiedenis

Het monument bij de Sint-Servaaskerk herinnert de inwoners van Maastricht aan alle Nederlanders die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De Sint-Servaaskerk is een van de oudste kerken van Nederland en werd rond het jaar 1000 gebouwd. De Sint-Servaas was een kapittelkerk. Kapittels waren een soort tussenvorm tussen een kloostergemeenschap en een gezelschap van wereldgeestelijken. Zij woonden zelfstandig, maar verrichten dagelijks diensten en vergaderden in dezelfde kerk. Een kapittelkerk was tegelijkertijd ook een parochiekerk. In deze kerk is ook het graf van Sint-Servaas. Om de zeven jaar is er in Maastricht een Heiligdomsvaart, waarbij pelgrims van heinde en ver komen om dit graf bezoeken.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de wand van de Sint-Servaaskerk, gelegen aan het Keizer Karelplein te Maastricht. Men kan de kerk dagelijks bezoeken. Tevens is er een schatkamer met veel relikwieën, zoals de Reliekschijn van Sint-Servatius, het gouden borstkruis van Sint-Servaas en een vroegchristelijke grafsteen.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents