Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 14 september 1953
Adopteer dit monument.

Maastricht, monument aan de Wycker Grachtstraat (Foto: J.H. Pelzer)
Maastricht, monument aan de Wycker Grachtstraat (Foto: J.H. Pelzer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Wycker Grachtstraat te Maastricht is een gevelsteen. In reliëf wordt een Madonna afgebeeld, met op de achtergrond een gebouw dat door drie granaten wordt getroffen. De steen is geglazuurd. Het gedenkteken is 1 meter 20 hoog en 55 centimeter breed.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Wycker Grachtstraat herinnert de inwoners van Maastricht aan de bevrijding van de stad door Amerikaanse troepen van de 30ste Infanterie Divisie op 13 en 14 september 1944.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Broederschap van het H. Kruis, die op 27 november 1953 een vergunning kreeg tot het aanbrengen van deze steen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 september 1953.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945
van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.