Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 31 oktober 1947
Adopteer dit monument.

Maastricht, gedenksteen in de stadswal (Foto: Jef Bartelet)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen in de stadswal van Maastricht verhaalt in een chronogram in het Latijn over een jachtpartij dat op 21 oktober 1947 bij de stad heeft plaatsgevonden. De steen stelt de zes gedode wilde zwijnen voor. Het monument is 71 centimeter hoog en 41 centimeter breed.

Symboliek
In de publicatie Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 wordt de betekenis van het monument als volgt omschreven: 'De Latijnse tekst bij de gedenksteen is voor tweeërlei uitleg vatbaar. De eerste letterlijke vertaling herinnert aan de naakte feiten. De tweede, dubbelzinniger uitleg verwijst naar het feit dat andermaal zwijnen uit het oosten naar Maastricht waren opgetrokken, maar deze keer waren ze voor de Maastrichtse stadswallen definitief gestuit. De hint naar de meidagen van 1940 is onmiskenbaar.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen in de stadswal herinnert de inwoners van Maastricht aan een wildezwijnenjacht in het Villapark. Met dit gedenkteken wordt op dubbelzinnige wijze verwezen naar de meidagen van 1940, toen de bezetter Nederland binnenviel.

Als gevolg van het opruimen van munitiedepots in de Duitse grensstreek raakte het in de grensbossen levende wild op drift. Talrijke dieren trokken door Zuid-Limburg. Op 21 oktober 1947 was er een wildezwijnenjacht in het Villapark te Maastricht. Zes wilde zwijnen werden aan de voet van de stadswal nabij het Hertenkamp afgeschoten. Burgemeester en wethouders van Maastricht besloten dit feit vast te leggen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 oktober 1947.

Locatie
Het monument is aangebracht in de walmuur bij het poortje aan de Nieuwenhof op de hoek Nieuwstraat/Zwingelput te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Lynn | 4 mei 2020

Lilian Biber-Klever | 3 mei 2020

Ter herdenking aan alle gevallenen tijdens de tweede wereldoorlog.