Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 14 september 1969
Adopteer dit monument.

Maastricht, plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie (foto: Jef Bartelet)
Maastricht, plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie (foto: Steven Lindeboom)
Maastricht, plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Op de plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie in Maastricht is het embleem van deze Amerikaanse divisie aangebracht. Het
embleem bestaat uit een blauwe 'H' in een blauwe 'O', met een rode achtergrond. In de 'H' staan de Romeinse 'XXX'. De gedenkplaat is 61 centimeter hoog en 39 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OLD HICKORY
IN HONOR OF THE 117TH INF. REG.
OF THE 30TH INFANTERY DIVISION
13-14 SEPT. 1944'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie herinnert de inwoners van Maastricht aan de bevrijding van de stad door Amerikaanse troepen van de 30ste Infanterie Divisie op 13 en 14 september 1944.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september 1944 stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder de burgerbevolking zwaar te lijden had. In deze laatste fase van de Tweede Wereldoorlog kregen vele Limburgers van de bezetter het bevel te evacueren.

'Old Hickory' is de bijnaam voor de 30ste Infanterie Divisie van het Amerikaanse leger. De vertaling luidt 'oude notenboom', een bijnaam van de zevende president van de Verenigde Staten (1829-1837), generaal Andrew Jackson. Hij kreeg deze bijnaam van de soldaten die hij in de oorlog van 1812 commandeerde, omdat hij, net als zij, het schrale soldatenvoedsel at en op de grond sliep. In de geboortestaat van Jackson, Tennessee, groeit een wilde notenboom, genaamd de 'hickory'. De 30ste Infanterie Divisie werd op 18 juli 1917 gevormd uit de Nationale Gardes van Noord Carolina, Zuid Carolina en van Tennessee. Naast de bijnaam 'Old Hickory' kreeg de divisie ook twee andere bijnamen; 'Workhorse of the Western front' en 'Roosevelt's SS'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 september 1969 door de Amerikaanse kolonel James W. Perkins, ter gelegenheid van de 25ste herdenking van de bevrijding.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht bij de trap naar de Strekdam tussen de Sint-Servaasbrug en de Wilhelminabrug te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945, H.J. Mans en A.P.M. Cammaert (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht