Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Op de plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie in Maastricht is het embleem van deze Amerikaanse divisie aangebracht. Het
embleem bestaat uit een blauwe 'H' in een blauwe 'O', met een rode achtergrond. In de 'H' staan de Romeinse 'XXX'. De gedenkplaat is 61 centimeter hoog en 39 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OLD HICKORY
IN HONOR OF THE 117TH INF. REG.
OF THE 30TH INFANTERY DIVISION
13-14 SEPT. 1944'.

De geschiedenis

De plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie herinnert de inwoners van Maastricht aan de bevrijding van de stad door Amerikaanse troepen van de 30ste Infanterie Divisie op 13 en 14 september 1944.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september 1944 stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder de burgerbevolking zwaar te lijden had. In deze laatste fase van de Tweede Wereldoorlog kregen vele Limburgers van de bezetter het bevel te evacueren.

'Old Hickory' is de bijnaam voor de 30ste Infanterie Divisie van het Amerikaanse leger. De vertaling luidt 'oude notenboom', een bijnaam van de zevende president van de Verenigde Staten (1829-1837), generaal Andrew Jackson. Hij kreeg deze bijnaam van de soldaten die hij in de oorlog van 1812 commandeerde, omdat hij, net als zij, het schrale soldatenvoedsel at en op de grond sliep. In de geboortestaat van Jackson, Tennessee, groeit een wilde notenboom, genaamd de 'hickory'. De 30ste Infanterie Divisie werd op 18 juli 1917 gevormd uit de Nationale Gardes van Noord Carolina, Zuid Carolina en van Tennessee. Naast de bijnaam 'Old Hickory' kreeg de divisie ook twee andere bijnamen; 'Workhorse of the Western front' en 'Roosevelt's SS'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 september 1969 door de Amerikaanse kolonel James W. Perkins, ter gelegenheid van de 25ste herdenking van de bevrijding.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht bij de trap naar de Strekdam tussen de Sint-Servaasbrug en de Wilhelminabrug te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945, H.J. Mans en A.P.M. Cammaert (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents