Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is een uit baksteen opgetrokken kapel met dakpannen. De kapel is 3 meter 70 hoog, 2 meter 80 breed en 3 meter 40 diep.

De geschiedenis

Het monument 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is opgericht uit dankbaarheid dat tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel onderduikers in het dorp een veilig onderkomen konden vinden, zonder dat de bezetter hiervan af wist.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog keerden veel Franse krijgsgevangenen via Limburg terug naar huis. Na een zondagse hoogmis hadden Sjeng Cox uit Maasbree en enkele kameraden het idee opgevat deze Franse militairen te helpen. In Maasbree werd een afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers opgericht. Behalve Sjeng Cox raakte ook diens zus Mariet (onderwijzeres van beroep) betrokken bij de hulp aan onderduikers.

Er waren allerlei groepen mensen die hun hulp nodig hadden, zoals Franse krijgsgevangenen, gestrande geallieerde piloten, mannen die aan de verplichte tewerkstelling trachtten te ontkomen en Nederlandse militairen die door de bezetter waren opgeroepen om opnieuw op transport gesteld te worden naar Duitsland.

Ook de families Engels, Hoeymakers, Jacobs, Koopmans, Mulders, Tielen en Wijnen stelden hun deuren open, maar het huis van de familie Cox vormde het centrum van de illegaliteit in Maasbree. In het Limburgse dorp waren op een gegeven moment 250 onderduikers ondergebracht, terwijl in Maasbree ongeveer 400 woningen waren gevestigd. Dit betekende dat praktisch het hele dorp bij het verzet betrokken was, al was het maar door te zwijgen over wat men wist.

Oprichting
Moeder Cox zag hele pelotons Franse infanterie, eskaders van geallieerde luchtmachten en onderduikers van allerlei slag en soort komen en gaan. Op een gegeven ogenblik verzuchtte ze: 'als dit allemaal goed blijft gaan, moesten wij na de oorlog uit dankbaarheid maar eens een kapelletje gaan bouwen'. Het werd een kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik, naar een idee van de bekende pater Lodewijk Bleijs, redemptorist uit Roermond. Op zijn verzoek tekende Jan Gerrits uit Wittem Maria met onder haar wijd gespreide mantel een knielende man in burgerkleding en een knielende soldaat. De auteur A. Den Doolaard schreef bovendien het gedicht Gebed tot Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik. De bouwvergunning voor de kapel werd afgegeven op 29 juli 1946.

Onthulling
Het monument is ingezegend in 1946 door pastoor Nabben. De heer Jac Engels uit Maasbree draagt zorg voor het onderhoud van de kapel.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Anthony huys | 26 dec 2017

Ik, Anthony Huys, geboren 23-07-1970 op de Lange Heide heb 16 jaar lang in en om de kapel gespeeld en gebeden. Als ik me ongelukkig voelde verstopte ik me binnen in de kapel totdat ik weer genoeg kracht had gekregen om verder te kunnen. Ik heb nog altijd alle steun van deze mooie Mariakapel.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents