Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: J. Rutten (ontwerp), Familie Cox (uitvoering), Sjeng en Reinier Custers (uitvoering)
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Maasbree, 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' (foto: Johan Clabbers)
Maasbree, 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' (foto: Johan Clabbers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is een uit baksteen opgetrokken kapel met dakpannen. De kapel is 3 meter 70 hoog, 2 meter 80 breed en 3 meter 40 diep.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik' in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is opgericht uit dankbaarheid dat tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel onderduikers in het dorp een veilig onderkomen konden vinden, zonder dat de bezetter hiervan af wist.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog keerden veel Franse krijgsgevangenen via Limburg terug naar huis. Na een zondagse hoogmis hadden Sjeng Cox uit Maasbree en enkele kameraden het idee opgevat deze Franse militairen te helpen. In Maasbree werd een afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers opgericht. Behalve Sjeng Cox raakte ook diens zus Mariet (onderwijzeres van beroep) betrokken bij de hulp aan onderduikers.

Er waren allerlei groepen mensen die hun hulp nodig hadden, zoals Franse krijgsgevangenen, gestrande geallieerde piloten, mannen die aan de verplichte tewerkstelling trachtten te ontkomen en Nederlandse militairen die door de bezetter waren opgeroepen om opnieuw op transport gesteld te worden naar Duitsland.

Ook de families Engels, Hoeymakers, Jacobs, Koopmans, Mulders, Tielen en Wijnen stelden hun deuren open, maar het huis van de familie Cox vormde het centrum van de illegaliteit in Maasbree. In het Limburgse dorp waren op een gegeven moment 250 onderduikers ondergebracht, terwijl in Maasbree ongeveer 400 woningen waren gevestigd. Dit betekende dat praktisch het hele dorp bij het verzet betrokken was, al was het maar door te zwijgen over wat men wist.

Oprichting
Moeder Cox zag hele pelotons Franse infanterie, eskaders van geallieerde luchtmachten en onderduikers van allerlei slag en soort komen en gaan. Op een gegeven ogenblik verzuchtte ze: 'als dit allemaal goed blijft gaan, moesten wij na de oorlog uit dankbaarheid maar eens een kapelletje gaan bouwen'. Het werd een kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik, naar een idee van de bekende pater Lodewijk Bleijs, redemptorist uit Roermond. Op zijn verzoek tekende Jan Gerrits uit Wittem Maria met onder haar wijd gespreide mantel een knielende man in burgerkleding en een knielende soldaat. De auteur A. Den Doolaard schreef bovendien het gedicht Gebed tot Onze Lieve Vrouw van den Goeden Duik. De bouwvergunning voor de kapel werd afgegeven op 29 juli 1946.

Onthulling
Het monument is ingezegend in 1946 door pastoor Nabben. De heer Jac Engels uit Maasbree draagt zorg voor het onderhoud van de kapel.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Anthony huys | 26 december 2017

Ik, Anthony Huys, geboren 23-07-1970 op de Lange Heide heb 16 jaar lang in en om de kapel gespeeld en gebeden. Als ik me ongelukkig voelde verstopte ik me binnen in de kapel totdat ik weer genoeg kracht had gekregen om verder te kunnen. Ik heb nog altijd alle steun van deze mooie Mariakapel.