Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: L. Duys (kruis), H. Maas (ontwerp corpus), Firma Linssen en Co. (uitvoering corpus)
Onthulling: 30 december 1948
Adopteer dit monument.

Maasbree, monument voor Antoon Timmermans (foto: Johan Clabbers)
Maasbree, monument voor Antoon Timmermans (foto: Johan Clabbers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Antoon Timmermans in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is een kruis met Christuscorpus. Het kruis is vervaardigd uit Breusthardsteen met Belgische fijnslag. Het corpus is van gietijzer in gele zandsteenkleur. Het kruis is circa 3 meter hoog.

Tekst
Het opschrift op het gedenkteken luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
ANTOON TIMMERMANS
*TE MAASBREE 25-7-1923
† TE BUCHENWALD 6-4-1945
GESCHONKEN DOOR
DE BUURTVEREENIGING.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Antoon Timmermans in Maasbree (gemeente Peel en Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburger die op 6 april 1945 in het concentratiekamp Buchenwald door oorlogshandelingen is omgekomen. Het herdenkingskruis staat vlak bij de ouderlijke woning van het oorlogsslachtoffer.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het buurtschap Schoorveld. De heer Pierre Timmermans uit Maasbree draagt zorg voor het onderhoud.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948 door pastoor Nabben.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.