Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Zilverstraat in Franeker (gemeente Franekeradeel) is een ingemetselde plaquette van zwarte natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'JONGE LEDEN DER GEMEENTE, DIE GEDURENDE
DE DONKERE PERIODE IN ONS VOLKSLEVEN
VAN 1940 T/M 1945 TENGEVOLGE VAN DE
OORLOG ZIJN OMGEKOMEN.

MICHIEL VAN BACHUM
PIETER DE BOER
HEDZER JACOBI
ANNE DIRK SCHAAFSMA
DOUWE ZONDERVAN'.

De geschiedenis

Het monument aan de Zilverstraat herinnert de inwoners van Franeker (gemeente Franekeradeel) aan vijf jonge medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vijf slachtoffers luiden: Machiel van Bachum, Pieter de Boer, Hedzer Jacobi, Anne Dirk Schaafsma en Douwe Zondervan.

Machiel (op de plaquette staat abusievelijk 'Michiel' vermeld) van Bachum werd geboren op 4 januari 1920 in Franeker. In maart 1943 moest hij in verband met de arbeidsinzet naar Duitsland. Hij kwam terecht in Salzgitter-Drütte, waar hij op 2 februari 1945 stierf. Van Bachum werd begraven op het Nederlands ereveld van Friedhof an der Seelhorst te Hannover.

Pieter de Boer werd geboren op 4 april 1915 in Franeker. Tijdens de Japanse inval in het voormalige Nederlands-Indië was De Boer korporaal-artillerist bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Hij werd op 19 januari 1942 door de bezetter gefusilleerd toen zijn afdeling in Tarakan op Borneo de olie-installatie vernielde.

Hedzer Jacobi werd geboren op 12 december 1917 in Drachten. Hij was korporaal-kok aan boord van de Hare Majesteit de Ruyter. Hij vond een zeemansgraf op 27 februari 1942 tijdens de slag in de Javazee.

Anne Dirk Schaafsma werd geboren op 25 oktober 1925 in Franeker. Begin 1945 werd hij door de Grüne Polizei gearresteerd tijdens een razzia in Drachten. Schaafsma werd op transport gesteld naar Wilhelmshaven, waar hij op 13 maart 1945 stierf. Hij werd begraven op het Nederlandse ereveld van Friedhof an der Seelhorst te Hannover.

Douwe Zondervan werd geboren op 16 januari 1922. Hij werd op 21 februari 1945 door een patrouille van de bezetter gearresteerd, toen hij bezig was melkbussen naar de weg te brengen. Omdat hij zich had onttrokken aan de arbeidsinzet, werd hij overgebracht naar de Leeuwarder gevangenis. Op 28 februari werd hij op transport gesteld naar kamp Fürstenau. Op 6 april 1945 liep hij na zijn bevrijding naar een Brits kamp in Lingen, waar hij werd opgenomen in het Sint Bonifatius Hospitaal. Hier overleed Zondervan op 19 april 1945 aan nierontsteking en een longaandoening. Hij werd begraven op het Neue Friedhof te Lingen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is ingemetseld in de muur van de Gereformeerde kerk, gelegen aan de Zilverstraat te Franeker (gemeente Franekeradeel).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents