Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Hein Koremans (beeld)
Onthulling: 2 oktober 1948
Adopteer dit monument.

Gilze, Mariakapel
Gilze, Mariakapel (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Gilze, Mariakapel (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
De Mariakapel in Gilze (gemeente Gilze en Rijen) bestaat uit een bakstenen muur met een zadeldakje. In de nis is een natuurstenen beeld van Maria met kind geplaatst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Mariakapel in Gilze (gemeente Gilze en Rijen) is opgericht door de bewoners van het verzorgingstehuis Sint-Franciscus uit dankbaarheid dat men tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven.

In Gilze zijn in de Tweede Wereldoorlog veel slachtoffers gevallen en gebouwen verwoest. Gilze lag in de aanvliegroute naar het vliegveld Gilze-Rijen, waardoor het dorp (onbedoeld) werd getroffen door geallieerde bombardementen.

Oprichting
Desondanks bleef het bejaardentehuis aan de Kerkstraat gespaard. Daarom is destijds aan Maria beloofd om na de oorlog ter ere van haar een veldkapelletje op te richten.

Onthulling
De kapel is ingezegend op 2 oktober 1948.

Locatie
De kapel is geplaatst op de kruising Kerkstraat/Alphensebaan te Gilze (gemeente Gilze en Rijen).

Bronnen

  • Gemeente Gilze en Rijen;
  • Heemkring Molenheide.

Voor meer informatie
Vijf Jaar Luchtfront. Dit is een serie van vijf boeken over de oorlogsgeschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen, uitgegeven door Heemkring Molenheide.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.