Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1 juli 2003
Adopteer dit monument.

Winterswijk, Russisch kanon (Foto: Hermann Hinsenveld)
Winterswijk, Russisch kanon (Foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Russische kanon in Winterswijk is een houwitser. Volgens de tekst op de loop is het kanon in 1937 gebouwd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Russische kanon in Winterswijk is opgesteld ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

Duitse soldaten van de 15de Pantserdivisie hadden gedurende de Tweede Wereldoorlog vier van dergelijke kanonnen buitgemaakt, waarschijnlijk in de buurt van Stalingrad of Rostock. Na omzwervingen door Europa zijn de kanonnen in Frankrijk terechtgekomen. Hier zette de bezetter ze in tegen het geallieerde invasieleger te Normandië. De kanonnen zijn ook in Nederland ingezet. Een van de vier kanonnen moet in Arnhem een voltreffer hebben gekregen. Met de drie overige kannonen is de bezetter naar de Achterhoek getrokken. Op 29 maart 1945 zou er nog mee op de Engelsen in de buitenwijken van Bocholt zijn geschoten. In maart 1945 stond een van de kanonnen samen met enkele andere stukken geschut opgesteld in de buurt van houthandel Meerdink aan de Parallelweg op de Houtlading te Winterswijk, met de bedoeling de uit het zuiden naderende geallieerden te bestoken. Kennelijk hadden de Duitse militairen bij hun vertrek niet de tijd of de gelegenheid het kanon mee te nemen. Wel werd het wapen onklaar gemaakt.

Kort na de bevrijding bood een schroothandelaar een Russisch kanon aan garagehouder H. Westerdiep te koop aan. Eigenlijk was er geen sprake van een kanon, maar van een loop. Bij de verhuizing van het bedrijf in 1981 ging het kanon mee naar de Tuunterstraat.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 juli 2003.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de garage van H. Westerdiep aan de Tuunterstraat te Winterswijk.

Bronnen

  • Vereniging 'Het Museum' te Winterswijk;
  • In het voorbijgaan - kleine monumenten in Winterswijk van Willem Peletier en Henk Heinen (Winterswijk, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.