Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Russische kanon in Winterswijk is een houwitser. Volgens de tekst op de loop is het kanon in 1937 gebouwd.

De geschiedenis

Het Russische kanon in Winterswijk is opgesteld ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

Duitse soldaten van de 15de Pantserdivisie hadden gedurende de Tweede Wereldoorlog vier van dergelijke kanonnen buitgemaakt, waarschijnlijk in de buurt van Stalingrad of Rostock. Na omzwervingen door Europa zijn de kanonnen in Frankrijk terechtgekomen. Hier zette de bezetter ze in tegen het geallieerde invasieleger te Normandië. De kanonnen zijn ook in Nederland ingezet. Een van de vier kanonnen moet in Arnhem een voltreffer hebben gekregen. Met de drie overige kannonen is de bezetter naar de Achterhoek getrokken. Op 29 maart 1945 zou er nog mee op de Engelsen in de buitenwijken van Bocholt zijn geschoten. In maart 1945 stond een van de kanonnen samen met enkele andere stukken geschut opgesteld in de buurt van houthandel Meerdink aan de Parallelweg op de Houtlading te Winterswijk, met de bedoeling de uit het zuiden naderende geallieerden te bestoken. Kennelijk hadden de Duitse militairen bij hun vertrek niet de tijd of de gelegenheid het kanon mee te nemen. Wel werd het wapen onklaar gemaakt.

Kort na de bevrijding bood een schroothandelaar een Russisch kanon aan garagehouder H. Westerdiep te koop aan. Eigenlijk was er geen sprake van een kanon, maar van een loop. Bij de verhuizing van het bedrijf in 1981 ging het kanon mee naar de Tuunterstraat.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 juli 2003.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de garage van H. Westerdiep aan de Tuunterstraat te Winterswijk.

Bronnen

  • Vereniging ‘Het Museum’ te Winterswijk;
  • In het voorbijgaan – kleine monumenten in Winterswijk van Willem Peletier en Henk Heinen (Winterswijk, 2002).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents