Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 30 maart 1985
Adopteer dit monument.

Woold, Bevrijdingsbeuk (foto: Willem Wilterdink)
Het planten van de bevrijdingsboom door Jack Cole in 1985 (foto: Willem Wilterdink)
Woold, Bevrijdingsbeuk (foto: Willem Wilterdink)

Het monument

Vorm en materiaal
Bij de Bevrijdingsbeuk in Woold (gemeente Winterswijk) is een herdenkingsbordje geplaatst.

Tekst
De tekst op het herdenkingsbordje luidt:

'HERDENKING
ACHTERWOOLDSE BEVRIJDING
30-3-1945 30-3-1985
DEZE BEUK IS GEPLANT DOOR
TANKCOMMANDANT
JACK COLE
VAN DE COUNTY OF LONDON YEOMANRY.
'DE GULDENHORST'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Bevrijdingsbeuk herinnert de inwoners van Woold (gemeente Winterswijk) aan het felle gevecht dat kort na de bevrijding van Winterswijk in de buurtschap 't Woold heeft gewoed tussen de geallieerden en de bezetter.

In de loop van Goede Vrijdag (30 maart 1945) naderden de geallieerden Woold. Duitse soldaten, gewapend met mitrailleurs en pantservuisten, verscholen zich in het veld en in boerderijen. Toen duidelijk werd dat de Britten veel dichterbij waren dan gedacht werd, trok de bezetter zich terug. De Duitse tanks reden tussen de grenspalen 762 en 763 achter de Rosenhoeve de grens over. Over en weer begon het schieten. Een aantal tanks werd uitgeschakeld. Tientallen Britse en Duitse soldaten kwamen hierbij om het leven. Na de Slag in 't Woold kregen de gesneuvelde soldaten een tijdelijk graf in de wegberm.

Initiatief
Het planten van de bevrijdingsboom was een initiatief van het echtpaar Hoekstra, op wiens erf de boom zich bevindt.

Onthulling
De beuk is geplant op 30 maart 1985 door Jack Cole, toenmalig tankcommandant. Later die dag werd het bevrijdingsmonument onthuld.

Locatie
De boom staat vlakbij het bevrijdingsmonument en de Bevrijdingskastanje aan de Meerdinkweg te Woold (gemeente Winterswijk).

Bronnen

  • Vereniging 'Het Museum' te Winterswijk;
  • In het voorbijgaan - kleine monumenten in Winterswijk van Willem Peletier en Henk Heinen (Winterswijk, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.