Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Willem Sluisken
Onthulling: 30 maart 1985
Adopteer dit monument.

Woold, bevrijdingsmonument (Foto: Hermann Hinsenveld)
Woold, bevrijdingsmonument (Foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Woold (gemeente Winterswijk) is een gedenksteen van zandsteen. De steen is geplaatst op een gemetseld voetstuk, waarop een bronzen plaquette is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'40 JAAR
IN VRIJHEID
WOOLD - WINTERSWIJK
1945 - 31 MAART - 1985'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Woold (gemeente Winterswijk) aan het felle gevecht dat kort na de bevrijding van Winterswijk in de buurtschap 't Woold heeft gewoed tussen de geallieerden en de bezetter.

In de loop van Goede Vrijdag (30 maart 1945) naderden de geallieerden Woold. Duitse soldaten, gewapend met mitrailleurs en pantservuisten, verscholen zich in het veld en in boerderijen. Toen duidelijk werd dat de Britten veel dichterbij waren dan gedacht werd, trok de bezetter zich terug. De Duitse tanks reden tussen de grenspalen 762 en 763 achter de Rosenhoeve de grens over. Over en weer begon het schieten. Een aantal tanks werd uitgeschakeld. Tientallen Britse en Duitse soldaten kwamen hierbij om het leven. Na de Slag in 't Woold kregen de gesneuvelde soldaten een tijdelijk graf in de wegberm.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 maart 1985 door Jack Cole en Sydney England, twee toenmalige tankcommandanten. Diezelfde ochtend (voor de onthulling van het bevrijdingsmonument) hebben de twee militairen ieder een boom geplant.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de driesprong Holdersweg/Meerdinkweg/Roerdinkweg te Woold (gemeente Winterswijk).

Bronnen

  • Vereniging 'Het Museum' te Winterswijk;
  • In het voorbijgaan - kleine monumenten in Winterswijk van Willem Peletier en Henk Heinen (Winterswijk, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht