Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Osinga State te Langweer (gemeente De Fryske Marren) is een ingemetseld keramisch wandreliëf. Linksonder is het gemeentehuis van Venlo afgebeeld en rechtsboven het gemeentehuis van Doniawerstal. In het midden wordt een Venlose familie (vader, moeder, dochter en baby in kinderwagen) weergegeven, die op weg is naar het verre, onbekende Friesland.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'UIT DANKBAARHEID
AANGEBODEN

DOOR DE
EVACUÉS
VAN VENLO'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het voormalige gemeentehuis te Langweer (gemeente De Fryske Marren) is een dankbetuiging van Venlose evacués aan de inwoners van Langweer voor de geboden hulp en onderdak tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Locatie
Het monument bevindt zich in Osinga State, het voormalige gemeentehuis aan de Oasingaleane te Langweer (gemeente De Fryske Marren).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht