Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 13 februari 1946
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Hendrik Bruntink in Winterswijk is een natuurstenen reliëf, ingemetseld in een bakstenen muur.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DEN VADERLAND
GHETROUWE
GEDACHTENIS
HENDRINK
BRUNTINK
GEVALLEN OP DE
GREBBEBERG'.

Wijziging
Oorspronkelijk was de gedenksteen ingemetseld in de voorgevel van de Emmaschool te Henxel. Toen de school in 1981 werd afgebroken en door een nieuw gebouw werd vervangen, kon de steen op het nippertje worden gered. Met medewerking van het schoolbestuur kreeg de gedenksteen een plaats in het muurtje voor de speelplaats naast de school.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bruntink Hendrik 28-07-1917 11-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Hendrik Bruntink in Winterswijk is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militair die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter in de voorpostlinie van de Grebbeberg is gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 februari 1946.

Locatie
De gedenksteen is aangebracht in het muurtje voor de speelplaats naast de Emmaschool, gevestigd aan de Vredenseweg in het buurtschap Henxel te Winterswijk.

Bronnen

  • Vereniging 'Het Museum' te Winterswijk;
  • In het voorbijgaan - kleine monumenten in Winterswijk van Willem Peletier en Henk Heinen (Winterswijk, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.