Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Verzet Nederland
Ontwerper: Willem den Ouden
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.

Zennewijnen, 'De Roeier' (Foto: Gilles Tebrunsvelt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Roeier' in Zennewijnen (gemeente Tiel) is een bronzen beeld van een mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk met gedenkplaat. Het beeld staat symbool voor alle verzetsactiviteiten in de Betuwe, voor alle verzetslieden, bevrijders en slachtoffers.

Wijziging
Oorspronkelijk was het beeld uitgevoerd in gips en ijzer. Door verwering werd het monument echter aangetast. Daarom hebben de gemeenten Neerijnen en Tiel in 2002 besloten het beeld in brons te laten gieten. Het beeld, dat uitzonderlijke afmetingen heeft, is met speciaal transport naar een bronsgieterij vervoerd en werd op 2 mei 2003 teruggezet op een aangepaste sokkel.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Roeier' herinnert de inwoners van Zennewijnen (gemeente Tiel) aan de verzetsman Leendert Papo, die tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde piloten over de Waal naar bevrijd gebied roeide.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995. De bronzen versie van het beeld is onthuld op 5 mei 2003 door loco-burgemeester Gradisen van de gemeente Tiel en burgemeester Jansen van de gemeente Neerijnen. Leerlingen van de gelijknamige Prins Willem Alexanderscholen uit Tiel en Neerijnen ondersteunden hen daarbij.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht