Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Edwin GJ Merks
Onthulling: 30 maart 2003
Adopteer dit monument.

Wilnis, 'Monument voor Canadese Militairen' (foto: Henk Butink)
Wilnis, Canadese oorlogsgraven (foto: Henk Butink)
Wilnis, 'Monument voor Canadese Militairen' (foto: Henk Butink)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Wilnis (gemeente De Ronde Venen) is een zwart granieten vierkante gedenksteen, waarvan de bovenzijde schuin afloopt. In de vierkante gedenksteen zijn de restanten van de bommenwerper opgeborgen. Op de bovenzijde is een spiegelende staalplaat aangebracht met daarop drie esdoornbladeren ('Maple Leaf'). Langs de vier zijden van het spiegelende vlak staat in vier talen (Nederlands, Engels, Frans en Latijn) dezelfde tekst.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'VOOR VREDE EN VRIJHEID
FOR PEACE AND FREEDOM
POUR LA PAX ET LA LIBERTÉ
PRO PACE ET LIBERTATE'

De tekst op de linkerzijde luidt:

'JOSEPH WHITE
ROBERT MOULTON
ADRIEN THIBAUDEAU
ROYAL CANADIAN AIRFORCE'

De tekst op de rechterzijde luidt:

5 MEI 1943

VICKERS WELLINGTON
HE727 NA-K'.

Symboliek
De Maple Leaf (esdoornblad) is het nationale symbool van Canada. Op dit monument staan de drie Canadese Maple Leafs voor de drie omgekomen bemanningsleden. De spiegelende staalplaat reflecteert de lucht. Door de reflectie zijn de bewegende wolken te zien die de indruk geven dat de bladeren voor altijd in de lucht zweven, als een missie, die nooit zal eindigen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Wilnis (gemeente De Ronde Venen) is opgericht ter nagedachtenis aan drie Canadese millitairen die op 5 mei 1943 zijn omgekomen toen hun bommenwerper brandend in een weiland bij het Utrechtse dorpje neerstortte.

De namen van de drie gesneuvelde Canadezen luiden: Robert Moulton, Adrian Thibaudeau en Joseph White.

In de nacht van 4 op 5 mei 1943 werd in de omgeving van Wilnis een Britse bommenwerper door een nachtjager van de bezetter neergeschoten. De Vickers Wellington bommenwerper (HE727 NA-K) was na een bombardement op Dortmund op de terugweg naar de thuisbasis in Engeland.

Drie geallieerde militairen waaronder de Engelse radiotelegrafist Sgt. Harvey Hoddinot en de Canadese navigator Sgt. Gordon Charles Carter hebben tijdig het vliegtuig met behulp van een parachute kunnen verlaten. Zij zijn later aan de bezetter overgedragen en krijgsgevangen genomen. Zij hebben de oorlog overleefd.

Het vliegtuig is vlak bij de boerderij van de familie Van Selm aan de Mijdrechtse Dwarsweg neergestort. Piloot Moulton, die tevergeefs heeft geprobeerd een landing te maken, kwam hierbij om het leven. Twee andere bemanningsleden waren al tijdens de beschieting door de nachtjager gesneuveld. De gesneuvelde bemanningsleden werden met toestemming van de bezetter met militaire eer begraven op de N.H. begraafplaats.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 maart 2003 door burgemeester Marianne Burgman en Zijne Excellentie Serge April, ambassadeur van Canada. Voorafgaand aan de onthulling werden bij de graven van de gesneuvelde bemanningsleden op het kerkhof achter de N.H. kerk kransen gelegd.

Locatie
Het monument staat achter de Nederlands Hervormde kerk, naast de ingang van het kerkhof, waar de drie Canadezen zijn begraven, gelegen aan de Stationsweg in Wilnis (gemeente De Ronde Venen).

Bronnen

  • Wilnis: over Vroeger en Nu;
  • www.edwinmerks.nl;
  • Krantenartikel in De Telegraaf van 31 maart 2003.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht