Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland, Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Allen
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Dieren, oorlogsmonument (foto: Ben Teunissen (Comité 4 en 5 mei gemeente Rheden) CC BY 3.0)
Dieren, oorlogsmonument (Foto: Comité 4 en 5 mei te Rheden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Dieren (gemeente Rheden) is een eenvoudig houten kruis, geplaatst op een cirkelvormig voetstuk van steen. Naast het kruis is een vlaggenmast geplaatst.

Restuaratie
In 2009 is het houten kruis gerestaureerd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Dieren (gemeente Rheden) is opgericht ter nagedachtenis aan alle mensen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Dieren werd op 16 april 1945 bevrijd door Amerikaanse, Engelse en Canadese soldaten.

Oprichting
Na de bevrijding hebben de Dierense Oranjevereniging, de vereniging Algemeen Belang van Dieren en Omstreken en de afdeling Dieren van de Stichting 1940-1945 een voorlopig gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog opgericht. Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking eindigde hier de stille tocht. In 1955 hebben de drie organisaties de gemeente verzocht hier een definitief monument te plaatsen.

Onthulling
Het monument is in 1948 onthuld.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Carolinapark te Dieren (gemeente Rheden).

Bron
www.rheden4en5meicomite.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht