Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Eugène Terwindt (klokkenstoel)
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door RKBS Roncallischool.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Kibeo Kinderopvang.

Velp, bevrijdingsmonument (Foto: Willem Wijnveld)
Velp, bevrijdingsmonument (Foto: Willem Wijnveld)
Velp, bevrijdingsmonument (Foto: Willem Wijnveld)
Velp, bevrijdingsmonument (Foto: Willem Wijnveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Velp (gemeente Rheden) bestaat uit een aantal veldkeien, waarop een eenvoudige gedenkplaat is aangebracht. Naast de veldkeien staat een klokkenstoel met een vredesklok.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Wijziging
De vredesklok is later aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Velp (gemeente Rheden) aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Oprichting
Direct na de bevrijding werd de Stichting 1940-1945 opgericht. Deze commissie van ex-politieke gevangenen zamelde geld in om een herdenkingsplaats voor de oorlogsslachtoffers in te richten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950. De klok is officieel ingeluid op 16 april 1992 om 18.12 uur door burgemeester Koek. Eigenlijk had dit om 6.12 uur moeten gebeuren, omdat op dit tijdstip de eerste geallieerde tanks in 1945 Velp kwamen binnenrijden. De plaatsing van de vredesklok was een initiatief van Oranjevereniging 'Velp voor Oranje'.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Astrid Ottenhoff-Kalff | 4 mei 2020

Voor alle gevallenen, en opdat we blijven herdenken.

Lyanne Mosterd | 3 mei 2020

Blomjous | 28 april 2020