Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Onze Lieve Vrouw ter Nood’ in Tilburg is een kapel met glas-in-beton motieven. In het bouwwerk bevinden zich een Mariabeeld en een glazen vitrine met een herdenkingsboek. Een zegelblok met het wapen van Tilburg, aan een lint in de stadskleuren blauw en geel, doet dienst als datumbladwijzer.

Tekst
De tekst op de binnenwand van de kapel luidt:

‘IN HET NAJAAR VAN 1944,
TOEN TILBURG IN ANGST WACHTTE OP DE BEVRIJDING,
WERD DEZE KAPEL AAN MARIA TOEGEZEGD.

TEMIDDEN VAN EEN ZICH VERNIEUWENDE STAD
WERD ZIJ IN 1964 OPGERICHT
EN OP 7 JUNI VAN DAT JAAR
DOOR MGR. BEKKERS INGEZEGEND.’

In het boek staan de circa 300 namen gekalligrafeerd van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen stadsgenoten.

De geschiedenis

‘Onze Lieve Vrouw ter Nood’ in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan de circa 300 stadsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had men plannen om ter ere van Maria een kapel te bouwen als de stad gespaard bleef. Er werd een gilde van O.L. Vrouw ter Nood opgericht. De deken van het gilde was de bankier A. Janssens. Een gebouw in de voormalige Zomerstraat dat als magazijn van de firma Nooteboom dienst deed, werd ter beschikking gesteld. Deze voorlopige kapel werd ingezegend op 30 april 1947 en bleef in gebruik totdat in 1964 een nieuwe kapel werd gebouwd aan de Kapelhof.

Onthulling
De nieuwe kapel is ingezegend op 6 juni 1964 door mgr. Bekkers. Het vijftiende-eeuwse Mariabeeld in de kapel is een geschenk van John Swagemakers. De gekalligrafeerde bladzijden van het herdenkingsboek worden dagelijks omgeslagen, zodat de oorlogsslachtoffers jaarlijks op de dag van hun overlijden worden herdacht. Jaarlijks wordt dit boek op 4 mei ter gelegenheid van de dodenherdenking overgebracht naar de nabijgelegen Heikese Kerk, waar dan een Heilige Mis wordt gehouden.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Tilburg;
  • Heemkundekring ‘Tilborch’.

Voor meer informatie

  • Tilburg in Beeld 1945-1980 van Ronald Peeters;
  • Jaren van Verduistering, Tilburg 1940-1945 van Frank Janse.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents