Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. Jos Schijvens (kapel), Daan Wildschut (glas-in-beton), Kees Mandos (kalligrafie)
Onthulling: 6 juni 1964
Adopteer dit monument.

Tilburg, 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Tilburg, 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Tilburg, 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Tilburg, 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Tilburg, 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' (Foto: Ron van de Ven/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' in Tilburg is een kapel met glas-in-beton motieven. In het bouwwerk bevinden zich een Mariabeeld en een glazen vitrine met een herdenkingsboek. Een zegelblok met het wapen van Tilburg, aan een lint in de stadskleuren blauw en geel, doet dienst als datumbladwijzer.

Tekst
De tekst op de binnenwand van de kapel luidt:

'IN HET NAJAAR VAN 1944,
TOEN TILBURG IN ANGST WACHTTE OP DE BEVRIJDING,
WERD DEZE KAPEL AAN MARIA TOEGEZEGD.

TEMIDDEN VAN EEN ZICH VERNIEUWENDE STAD
WERD ZIJ IN 1964 OPGERICHT
EN OP 7 JUNI VAN DAT JAAR
DOOR MGR. BEKKERS INGEZEGEND.'

In het boek staan de circa 300 namen gekalligrafeerd van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen stadsgenoten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Onze Lieve Vrouw ter Nood' in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan de circa 300 stadsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had men plannen om ter ere van Maria een kapel te bouwen als de stad gespaard bleef. Er werd een gilde van O.L. Vrouw ter Nood opgericht. De deken van het gilde was de bankier A. Janssens. Een gebouw in de voormalige Zomerstraat dat als magazijn van de firma Nooteboom dienst deed, werd ter beschikking gesteld. Deze voorlopige kapel werd ingezegend op 30 april 1947 en bleef in gebruik totdat in 1964 een nieuwe kapel werd gebouwd aan de Kapelhof.

Onthulling
De nieuwe kapel is ingezegend op 6 juni 1964 door mgr. Bekkers. Het vijftiende-eeuwse Mariabeeld in de kapel is een geschenk van John Swagemakers. De gekalligrafeerde bladzijden van het herdenkingsboek worden dagelijks omgeslagen, zodat de oorlogsslachtoffers jaarlijks op de dag van hun overlijden worden herdacht. Jaarlijks wordt dit boek op 4 mei ter gelegenheid van de dodenherdenking overgebracht naar de nabijgelegen Heikese Kerk, waar dan een Heilige Mis wordt gehouden.

Bronnen

  • Gemeente Tilburg;
  • Heemkundekring 'Tilborch'.

Voor meer informatie

  • Tilburg in Beeld 1945-1980 van Ronald Peeters;
  • Jaren van Verduistering, Tilburg 1940-1945 van Frank Janse.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Leonie van Groenendael | 3 mei 2020