Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Baarlo (gemeente Peel en Maas) is een figuratief beeld van een vogel. Het beeld is uitgevoerd in aluminium en brons. De vogel is geplaatst op een voetstuk van metselwerk. Op de voorzijde van het voetstuk is een plaquette bevestigd. Het gedenkteken is circa 2 meter hoog.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'NA 25 JAAR AANGEBODEN
AAN DE BEVOLKING VAN BAARLO
DOOR DE VERZETSGROEP
UIT DE BOSSEN.
NOVEMBER '69.'

Symboliek
Beeldhouwer Wim Rijvers heeft met het beeld 'het verzet van de menselijke geest tegenover elke vorm van dwang, onderdrukking of terreur, de drang van het donker naar het licht' willen uitbeelden.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Baarlo (gemeente Peel en Maas) aan het partizanenleven in de Baarlose bossen gedurende de laatste maanden van de bezetting. Dit gedenkteken is een geschenk van oud-verzetsmensen aan de Baarlose bevolking uit dank voor de verleende hulp.

Op 2 september 1944 kregen de Knokploeg Limburg en de Knokploeg Maas en Waal opdracht uit Londen om in actie te komen. De toegezegde wapendroppings bleven echter uit. Daarom stuurde de plaatselijke commandant van de KP, Frank van Bijnen, op 7 september een telegram aan prins Bernhard: 'Zorg voor droppings anders kan er van gewapend verzet geen sprake zijn.' Omdat er geen gehoor werd gegeven aan deze oproep, gaf Van Bijnen opdracht wapens, munitie en vervoersmiddelen buit te maken, o.a. door overvallen op kleine groepen Duitse militairen.

Er werden vier Duitse soldaten krijgsgevangen gemaakt. Deze vier waren verre van strijdlustig, waardoor ze door hun latere bewakers 'de tammen' werden genoemd. Voor de bewaking werden de leden van de Ordedienst Baarlo ingeschakeld. In het bos ten zuiden van Baarlo, werd een kamp ingericht, deels onder de grond, waarin uiteindelijk 32 Duitse krijgsgevangenen terecht kwamen.

Dagelijks moest er voor meer dan zeventig mensen eten verzorgd worden. Een lastige taak, waar de hele bevolking van Baarlo aan meewerkte, zoals later door een van de 'bospartizanen', Mattieu Hutjens, is verteld. Boeren gaven graan dat in de watermolen werd gemaald en de bakker bakte gratis brood. Koeriersters brachten dit brood met de bolderwagen naar het bos en andere levensmiddelen naar de boerderij van Coopmans, waar de boerin dagelijks voor bijna tachtig mensen eten kookte.

Op 19 november 1944 werden de krijgsgevangenen aan het oprukkende Engelse leger overgedragen. Een week later schreef commandant J.A. Oliver van de 154ste Infanterie Brigade een brief, waarin hij zijn dankbaarheid uitsprak voor alle hulp die hij van de groep partizanen had ondervonden. De hele groep is tot het eind van de oorlog met de Engelsen meegetrokken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 november 1969 door burgemeester H. Defesche.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de oude watermolen van kasteel D'Erp aan de Baron van Erplaan te Baarlo (gemeente Peel en Maas).

Bronnen

  • Informatiebulletin van Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort;
  • Dhr. Jo Wijnhoven;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents