Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Wim Rijvers (27-07-1927)
Onthulling: 21 november 1969
Adopteer dit monument.

Baarlo, verzetsmonument (Foto: Hay Bouten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Baarlo (gemeente Peel en Maas) is een figuratief beeld van een vogel. Het beeld is uitgevoerd in aluminium en brons. De vogel is geplaatst op een voetstuk van metselwerk. Op de voorzijde van het voetstuk is een plaquette bevestigd. Het gedenkteken is circa 2 meter hoog.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'NA 25 JAAR AANGEBODEN
AAN DE BEVOLKING VAN BAARLO
DOOR DE VERZETSGROEP
UIT DE BOSSEN.
NOVEMBER '69.'

Symboliek
Beeldhouwer Wim Rijvers heeft met het beeld 'het verzet van de menselijke geest tegenover elke vorm van dwang, onderdrukking of terreur, de drang van het donker naar het licht' willen uitbeelden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Baarlo (gemeente Peel en Maas) aan het partizanenleven in de Baarlose bossen gedurende de laatste maanden van de bezetting. Dit gedenkteken is een geschenk van oud-verzetsmensen aan de Baarlose bevolking uit dank voor de verleende hulp.

Op 2 september 1944 kregen de Knokploeg Limburg en de Knokploeg Maas en Waal opdracht uit Londen om in actie te komen. De toegezegde wapendroppings bleven echter uit. Daarom stuurde de plaatselijke commandant van de KP, Frank van Bijnen, op 7 september een telegram aan prins Bernhard: 'Zorg voor droppings anders kan er van gewapend verzet geen sprake zijn.' Omdat er geen gehoor werd gegeven aan deze oproep, gaf Van Bijnen opdracht wapens, munitie en vervoersmiddelen buit te maken, o.a. door overvallen op kleine groepen Duitse militairen.

Er werden vier Duitse soldaten krijgsgevangen gemaakt. Deze vier waren verre van strijdlustig, waardoor ze door hun latere bewakers 'de tammen' werden genoemd. Voor de bewaking werden de leden van de Ordedienst Baarlo ingeschakeld. In het bos ten zuiden van Baarlo, werd een kamp ingericht, deels onder de grond, waarin uiteindelijk 32 Duitse krijgsgevangenen terecht kwamen.

Dagelijks moest er voor meer dan zeventig mensen eten verzorgd worden. Een lastige taak, waar de hele bevolking van Baarlo aan meewerkte, zoals later door een van de 'bospartizanen', Mattieu Hutjens, is verteld. Boeren gaven graan dat in de watermolen werd gemaald en de bakker bakte gratis brood. Koeriersters brachten dit brood met de bolderwagen naar het bos en andere levensmiddelen naar de boerderij van Coopmans, waar de boerin dagelijks voor bijna tachtig mensen eten kookte.

Op 19 november 1944 werden de krijgsgevangenen aan het oprukkende Engelse leger overgedragen. Een week later schreef commandant J.A. Oliver van de 154ste Infanterie Brigade een brief, waarin hij zijn dankbaarheid uitsprak voor alle hulp die hij van de groep partizanen had ondervonden. De hele groep is tot het eind van de oorlog met de Engelsen meegetrokken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 november 1969 door burgemeester H. Defesche.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de oude watermolen van kasteel D'Erp aan de Baron van Erplaan te Baarlo (gemeente Peel en Maas).

Bronnen

  • Informatiebulletin van Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort;
  • Dhr. Jo Wijnhoven;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.