Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Piet Peters
Onthulling: 8 september 1944
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door BS De Diamant.

Baarlo, bevrijdingsmonument (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Baarlo, bevrijdingsmonument (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Baarlo, bevrijdingsmonument (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Baarlo, bevrijdingsmonument (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Baarlo, bevrijdingsmonument (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Baarlo (gemeente Peel en Maas) is een beeld van de 'Koning van de Vrede'. Het beeld is geplaatst op een voetstuk met in reliëf een aantal voorstellingen. De scènes op de voorzijde hebben betrekking op de Congregatie van de H. Familie en die op de achterzijde op de bevrijding van het klooster en de Baarlose gemeenschap. Het gedenkteken is circa 3 meter hoog.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Baarlo (gemeente Peel en Maas) aan de Tweede Wereldoorlog en het herwinnen van vrijheid en vrede.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van pater V. Vossen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 september 1944.

Locatie
Het monument is geplaatst in de voortuin van de Missiezusters van de H. Familie aan de Napoleonsbaan Zuid te Baarlo (gemeente Peel en Maas).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht