Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Stevensweert, monument op het kerkhof (foto: gemeente Maasgouw CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het kerkhof te Stevensweert (gemeente Maasgouw) is een wit natuurstenen kruis met corpus. Het kruis is geplaatst op een basement van naturel natuursteen. Aan weerszijden van het kruis staat een gedenkplaat.

Tekst
De twee gedenkplaten bevatten de namen van 23 verzets- en burgerslachtoffers uit Stevensweert.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het kerkhof in Stevensweert (gemeente Maasgouw) is opgericht ter nagedachtenis aan 23 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Locatie
Het monument is geplaatst op het kerkhof nabij het Van Steffenswertplein te Stevensweert (gemeente Maasgouw).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht