Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Rob Thalen, Charles Vos
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Kerkrade, monument op het Dr. Ackensplein (foto: Wiel Klinkenberg CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal

Het monument op het Dr. Ackensplein te Kerkrade is een kruisdragend Christusbeeld. Het beeld is vervaardigd door kunstenaar Rob Thalen. Het corpus is van metaal. Het kruis staat verankerd in een betonblok met daarop een natuurstenen plaquette. Het monument werd op 2 juni 1988 door de gemeente Kerkrade in samenwerking met het kruisbeeldencomité onthuld.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'GEDENK DE OORLOGSSLACHTOFFERS 1940-1945.'

Wijzigingen
Het oorspronkelijke monument werd onthuld in 1946. Het beeld was het werk van kunstenaar en beeldhouwer Charles Vos. Het betrof tevens een kruisdragend Christusbeeld met aan weerszijden een hardstenen reliëf. De afbeeldingen op de reliëfs verbeeldden een luchtaanval en een evacuatie. Het kruis was vervaardigd uit hout en het beeld was 4 meter 50 hoog. De fundering bestond uit een taps toelopend heuveltje van gemetselde onregelmatige stenen met daarin het houten kruis. Aan het kruis hing een standbeeld van het uitgemergelde lichaam van Christus, met lendedoek en doornekroon. Bovenaan het kruis stond op een banderole de tekst "INRI".

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Dr. Ackensplein te Kerkrade is opgericht als dankzegging aan de goddelijke voorzienigheid voor bescherming tegen ernstige rampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het plaatselijke Oranje Comité. Het geld voor de oprichting van het monument werd opgebracht met een collecte in de week van 25-29 augustus 1945 en een volksweidefeest achter het Patronaat dat het Oranjecomité op 4 augustus 1946 Oranje met de federatie buurtverenigingen organiseerde. De kosten voor het monument werden geschat op fl. 8000 (ruim € 3600).

Onthulling
Het oorspronkelijke monument is onthuld in 1946. Het monument werd door de gemeente Kerkrade in samenwerking met het kruisbeeldencomité op 2 juni 1988 vervangen.

Locatie
Het monument bevindt zich op het Dr. Ackensplein in de buurt Bleijerheide te Kerkrade.

Bron

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Limburgsch Dagblad 9 februari 1946;
  • Limburgsch Dagblad, 11 augustus 1945;
  • Limburgs Dagblad 28 juni 1946;
  • Chris Willems. Website wegkruizen;
  • Website Charles Vos.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht