Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: J. Drummen
Onthulling: 28 september 1985
Adopteer dit monument.

Hunsel, oorlogsmonument (Foto: Gemeente Hunsel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Hunsel is een bronzen beeld van een mannenfiguur en een vrouwenfiguur met op haar arm een kind. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van witte natuursteen met een bronzen tekst. Het gedenkteken is 2 meter hoog en 1 meter breed.

Teksten
De tekst op het voetstuk luidt:

'BRIGADE PIRON
25-09-1944
HUNSEL VRIJ'

Ook zijn op de voorzijde van het voetstuk de jaartallen 1940-1945 aangebracht.

Wijziging
Op 25 september 1994 is de oorspronkelijke tekst vervangen door een bronzen band rondom de sokkel. Op deze dag werd samen met de Brigade Piron herdacht dat deze Belgische eenheid Hunsel en omgeving bevrijdde op 25 september 1944. De oorspronkelijke tekst luidde: 'Blijvende herinnering aan de in de huidige gemeente Hunsel gevallen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Hunsel is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 september 1985 door burgemeester Cortenraad.

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen voor het gemeentehuis, gelegen aan de Kraakstraat te Hunsel.

Bronnen
  • Gemeente Hunsel;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht