Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Chr. van Rens (kruis), L. Hermans (voetstuk)
Onthulling: 1940
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingskruis in Hegelsom (gemeente Horst aan de Maas) is uitgevoerd in hout. Op het kruis is een corpus van beton bevestigd. Het kruis is geplaatst op een gemetseld voetstuk van baksteen. Kruis en corpus zijn vastgezet met een verankerde, ijzeren staaf. Het gedenkteken is 3 meter 70 hoog, 1 meter 90 breed en 1 meter 35 diep.

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingskruis in Hegelsom (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht uit dankbaarheid voor de behouden thuiskomst van alle mannen en jongens uit het dorp die in de meidagen van 1940 in dienst waren en deels in Duitse krijgsgevangenschap zijn geweest.

Onthulling
Het monument is in 1940 ingezegend door initiatiefnemer pastoor Debye. Parochie Sint-Hubertus draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument is geplaatst op het kruispunt Langstraat/Kruisstraat te Hegelsom (gemeente Horst aan de Maas).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht