Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Firma Bogtman
Onthulling: 28 november 1946
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in het Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker (gemeente Franekeradeel) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam. Centraal staat een echtpaar dat elkaar omarmt. Aan weerszijden worden mensenfiguren afgebeeld, die anderen verzorgen.

Tekst
De tekst op het gedenkraam luidt:

'GIJ HEBT MIJ
GEHERBERGD
MATTH. XXV 35

STICHTING
VOGELENZANG BENNEBROEK
1943 1945'.

Symboliek
De voorstelling is geïnspireerd op de bijbeltekst Mattheüs 25, vers 35: 'Want ik ben hongerig geweest en gij hebt mij te eten gegeven, ik ben dorstig geweest en gij hebt mij te drinken gegeven, ik was een vreemdeling en gij hebt mij geherbergd'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in het Psychiatrisch Ziekenhuis te Franeker (gemeente Franekeradeel) is een geschenk van de Stichting 'Vogelenzang' uit Bennebroek als dank voor de hulp aan 400 patiënten uit deze inrichting, die op 1 maart 1943 in het hospitaal in Franeker werden opgenomen.

Het instituut 'Vogelenzang' moest in 1943 worden ontruimd, omdat de bezetter in de kuststreek van Holland kazerneruimte nodig had.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 november 1946.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Psychiatrisch Ziekenhuis, gelegen aan de Academiestraat te Franeker (gemeente Franekeradeel).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht