Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Leerlingen van de L.T.S. te Horst, o.l.v. leraren H. Peeters en H. Verberkt (kruis)
Onthulling: 15 augustus 1983
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetskruis in America (gemeente Horst aan de Maas) is uitgevoerd in hout. Op het kruis is een stenen corpus bevestigd. Het kruis is geplaatst op een gemetseld voetstuk. Het gedenkteken is 3 meter 25 hoog, 35 centimeter breed en 35 centimeter diep.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Wijziging
Het oorspronkelijke kruis dateert van 1917.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetskruis in America (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 augustus 1983 door pastoor Heidendael. Het oorspronkelijke kruis dateert van 1917. Vanwege de gebeurtenissen op de Zwarte Plak tijdens de bezettingsjaren kreeg het kruis na de oorlog een herdenkingsfunctie. De familie Poels heeft het corpus gekocht bij Thei Pubben te Kronenberg. Het huidige kruis is vervaardigd door leerlingen van de L.T.S. te Horst, o.l.v. de leraren H. Peeters en H. Verberkt. Het kruis is meermaals ingezegend.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht