Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Ben Aalbers (uitvoering plaquette)
Onthulling: 31 mei 2002
Adopteer dit monument.

Tilligte, 'Droppingmonument' (foto: André van Aarsen)
Tilligte, 'Droppingmonument' (foto: André van Aarsen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Droppingmonument' in Tilligte (gemeente Dinkelland) is een zwerfkei met een bronzen plaquette. Op de gedenksteen zijn in het brons een wapendropping en twee kruizen afgebeeld.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DAPPER, STRIJDVAARDIG IN MOEILIJKE TIJDEN
WAREN VELEN VOOR DE VRIJHEID VAN HET VADERLAND.
TER HERINNERING AAN DE WAPENDROPPINGEN
IN SEPTEMBER 1944 ROND ERVE HOSTHOES.
STICHTING HEEMKUNDE DENEKAMP,
31.5.2002.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de gefusilleerden brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Droppingmonument' herinnert de inwoners van Tilligte (gemeente Dinkelland) aan de geallieerde wapendroppings in september 1944 in de directe omgeving van het dorp, geheten de Koekkoeksmoat.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de Stichting Heemkunde Denekamp.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 mei 2002 door dr. Coen Hilbrink, schrijver van de boeken De illegalen en De ondergrondse en Jan Mollink, 'noaber' van de Koekkoeksmoat.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Kampstieweg die parallel loopt aan het Kanaal Almelo-Nordhorn te Tilligte (gemeente Dinkelland).

Bron
Stichting Heemkunde Denekamp.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht