Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Den Haag, monument 'H.V.V. De Ooievaars' (foto: Roger Joosten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Ooievaars' in Den Haag is een marmeren gedenksteen met een afbeelding van de davidster.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'H.V.V. DE OOIEVAARS
1940 1945
TER HERINNERING
AAN UW GEVALLEN VRIENDEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Ooievaars' in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan alle leden en donateurs van deze vroegere, Joodse voetbalvereniging die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn omgebracht.

De Haagse voetbalclub 'De Ooievaars' werd opgericht in 1911 'om het slappe joodsche lichaam lenig en sterk te maken en het verdwijnende saamhorigheidsgevoel te versterken'. In die tijd werd de Haagse Jodenbuurt geteisterd door drinkende en gokkende jongeren. Een voetbalclub zou hen van de straat kunnen houden, vermoedden de oprichters. Met veel symboliek werd 'De Ooievaars' opgericht in een streng niet-alcoholisch café.

Aanvankelijk zou de club Vitesse gaan heten. Maar toen bleek dat er in Arnhem al een club met die naam was, werd gekozen voor het dier dat in het wapen van Den Haag centraal stond. Het clubtenue was geel-zwart, net als bij de beroemde stadsgenoot HVV. De veelvuldige landskampioen was destijds zeer populair onder de Haagse Joden en diende als inspiratiebron.

Al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kregen de spelers van de Joodse voetbalclub te maken met antisemitisme. In de zomer van 1941 werd 'De Ooievaars' wegens een verordening van de Duitse bezetter opgeheven. Veel leden van de voetbalclub hebben de oorlog niet overleefd. Voor het uitbreken van de oorlog beschikte de voetbalvereniging over negen elftallen. Toen de oorlog in 1945 was afgelopen waren er nog maar vier leden over, de rest was door de Duitsers vermoord.

Toen de oorlog dus was afgelopen putten de enkele overgebleven leden eind 1945 kracht om 'De Ooievaars' te heroprichten. Er werd besloten om als gemengde vereniging verder te gaan, maar de club zou nooit haar Joodse karakter verliezen. De club kreeg bij deze heroprichting veel hulp van de gemeente Den Haag. In 1986 hield voetbalclub 'De Ooievaars' op te bestaan.

Dankzij de jaarlijkse 4 mei herdenkingen gaat het Joodse karakter van 'De Ooievaars' niet verloren. De ceremonie vindt telkens plaats in het clubhuis van de Haagse Scheidsrechtersvereniging (HSV), waar de plaquette hangt.

Locatie
Het monument is geplaatst in het clubgebouw van de Haagse Scheidsrechtersvereniging, gelegen aan de Kijkduinsestraat te Den Haag.

Bronnen

  • Stichting Haagsche Voetbalvereniging 'De Ooievaars', Herdenking 1940-1945;
  • Krantenartikel NRC Handelsblad van 4 mei 2007.
Voor meer informatie
Website De Haagse Voetbalhistorie.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Bernard | 4 mei 2020

Het monument bestaat (helaas) niet meer maar bij deze wel een herdenking voor de joods Haagse voetballers die zijn omgekomen tijdens de Sjoa