Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Mieke S. Schouten-Duterloo (29-11-1934)
Onthulling: 24 september 1994
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Heesch B.88' te Nistelrode (gemeente Bernheze) is een vierkant, hardstenen tegeltableau met een glasmozaïek in de vorm van een klaproos. Het gedenkteken is 10 centimeter hoog, 1 meter 20 breed en 1 meter 20 diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'WE'LL MEET AGAIN'.

Tevens zijn de namen van vijftien gesneuvelde militairen uit Canada aangebracht.

Symboliek
Het mozaïek is 4 centimeter diep, zodat vogels eruit kunnen drinken. Hiermee verbeelden zij landende vliegtuigen. De klaproos staat symbool voor alle mensen die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Heesch B.88' herinnert de inwoners van Nistelrode (gemeente Bernheze) aan de vijftien Canadese vliegers die zijn omgekomen toen hun toestel (126 Wing van de R.C.A.F.) is neergestort. Heesch B.88 is de naam van het vliegveld dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nistelrode bevond.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 september 1994.

Locatie
Het monument is geplaatst in het gazon bij de bejaardenwoningen, gelegen aan het Kloosterhof te Nistelrode (gemeente Bernheze).

Bron
Gemeente Bernheze.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.