Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. H.G.J. Schelling (ontwerp), dhr. Winkelman (uitvoering)
Onthulling: 8 juni 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door IKC Uniek.

Aalten, NS-plaquette (foto: Victor Lansink, 18 sept. 2006)
Aalten, NS-plaquette (foto: Victor Lansink, 18 sept. 2006)
Aalten, NS-plaquette (foto: Nederlandse Spoorwegen)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Aalten is uitgevoerd in brons, in plaats van het gebruikelijke koper, en de letters zijn verdiept aangebracht. Vermoedelijk betreft het een vervangend exemplaar. Wat er met het origineel is gebeurd, is vooralsnog niet bekend.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE

WILHELMUS P. DE GRAAFF.'

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Aalten is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen.

De naam van het slachtoffer luidt:

Wilhelmus P. de Graaff.

Wilhelmus P. de Graaff werd geboren op 3 maart 1917 in Hoogezand en is overleden op 14 november 1944 in het Duitse concentratiekamp Buchenwald.

Oprichting
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog nam de directie van de Nederlandse Spoorwegen het besluit om alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. Dit was een daad van piëteit. In de jaren 1947/1948 werden op circa 110 Nederlandse treinstations koperen plaquettes aangebracht, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers. Het basisontwerp van deze plaquette werd geleverd door de architect van de Nederlandse Spoorwegen, ir. H. G. J. Schelling. De platen werden vervaardigd bij de NV Kunstnijverheidfabrieken van Winkelman te Amsterdam. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel' in het Moreelsepark te Utrecht.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 8 juni 1948.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de gevel van het eerste perron van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan de Stationsstraat te Aalten. Het station is verkocht, maar de gedenkplaat is blijven hangen.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Tijdschrift Mars et Historia van sept/okt 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Utrechts Archief, archief nr, 958 (NS Personeelszaken), inv. nrs. 1142-1149;
  • Slachtofferregister van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting: www.ogs.nl;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht