Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Piet Peters
Onthulling: 27 april 1948
Adopteer dit monument.

Amstelveen, 'De Barmhartige Samaritaan' (foto: F.E. van Bergen)
Amstelveen, 'De Barmhartige Samaritaan' (foto: F.E. van Bergen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Barmhartige Samaritaan' in Amstelveen is een plaquette van roodbruine natuursteen. In reliëf wordt een mannenfiguur afgebeeld, die van zijn pakezel is gestapt en zich over een noodlijdende figuur buigt. Op de achtergrond bevindt zich een door de oorlog vernielde landstreek. Op de voorgrond staat een muur in opbouw. Linksonder het wapen van Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen). Rechtsboven het wapen van Vierlingsbeek met de Sint-Antoniusfiguur. De gedenkplaat is 75 centimeter hoog, 1 meter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ALS DANK VOOR UWE HULP IN ONZE NOOD
VAN
OORLOGSGETROFFENEN.'

Symboliek
De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Barmhartige Samaritaan' herinnert de inwoners van Amstelveen aan het feit dat het Nederlands Volksherstel in juli 1945 Ouder- en Nieuwer-Amstel (thans Ouderkerk en Amstelveen) aanwees als adoptiegemeentes voor de gemeente Vierlingsbeek dat voor 90% verwoest was. Ouder- en Nieuwer-Amstel zorgden voor stoelen, kachels en ander meubilair.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 april 1948 door burgemeester Jans van Vierlingsbeek en burgemeester Haspels van Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen).

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in de muur van het herbouwde oude raadhuis van Nieuwer-Amstel (thans Amstelveen), gevestigd aan de Dorpsstraat.

Bron
Gemeente Amstelveen.

Voor meer informatie
Jaren van Verduistering van Tini Visser (Zutphen, De Walburg Pers, 1989).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht